Domates konservesi ben kendimi bildim bileli bizim evde yapılan bir kış hazırlığıdır. Ama annem bu konserveyi yemeklere koymanın dışında daha çok sabah kahvaltılarında, üzerine zeytin yağı, pul biber, limon ve tuz ile tükettiğimiz için yapardı, ben bu karışıma kekik de ekliyorum nefis oluyor. Evlendiğimden beri sadece geçen sene kendim yaptım konservemi ama yine annemden takviye aldım tabii ki :) Bu sene de kendim yapacaktım ki annemden geri çeviremeyeceğim bir teklif geldi ve kavanozumu kapağımı toplayıp anneme gittim, sağ olsunlar annemin ve daha çok da yengemin yardımı ile yaklaşık 30 kg domates ile konservelerimi hazırlamış oldum. Benim niyetimde salça yapmak da vardı ama o kadar çok konserve oldu ki vazgeçtim, yemeklere de onlardan kullanacağım. Biz 3 kişilik küçük bir aile olduğumuz için kavanozların çoğunluğunu 350 gr’lık kullandım, açıldıktan sonra dolapta da durabiliyor bir süre ama açıkcası o kadar uğraştıktan sonra ziyan olması riskini göze alamadım, geçen seneden birkaç vukuatım oldu bu konuda ;) Domatesleri elinizde rendeleyebilirsiniz, biz bu şekilde yaptık, benim niyetim bu değildi tabii ki, domateslerin kabuğunu kanar su ve soğuk su ile şoklayıp çıkaracaktım sonra da robottan geçirecektim ama anneme çok alengirli ve gereksiz geldi, sonuç olarak 3 elden rendeledik. Tarifi verirsen miktar yazmayacağım, çünkü bu ölçü ile yapılabilecek bir şey değil, domatesin cinsine, sulu mu, etli mi olduğuna göre değişir, eğer kavanoz hesabı yapacaksanız siz yine de bire bir hesap yapın, fazla kavanoz göz çıkarmaz ;)
Malzemeler:
- Tercihen çanakkale domates, zira hem eti hem suyu yerindedir, eğer fiyatını uygun bulursanız mutlaka bu cins domates kullanın, marketlerde uygun fiyatlı bulmanız mümkün değil ama sürekli alışveriş yaptığınız manavdan rica ederseniz size temin edecektir. Mesela ben İstanbul/kurtköy’de oturuyorum, burada bardak domatesin kilosu annemin manavından aldığımız nefis çanakkale domates ile aynı fiyattaydı. Bardak domates kötü müdür, hayır değildir ama iyisini bulmak zordur, ya çok ezik çıkar yada sert, ya içi çok suludur ya da çok etli… alırken mutlaka bir tanesini kesip öyle alın, bazı bardak domatesler rendelenmeyecek kadar sert oluyor. hatırlıyorum da eskiden özellikle beklerdir bardak domatesin çıkmasını, yemek için alırdık, tuzlayıp yerdik ekmekle… Tabi o zaman ne tuzun bu kadar zararlı olduğunu biliyorduk ne de beyaz ekmeğin…
- Kaya tuzu
- Sızma zeytinyağı
- Kavanoz ve hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
- Kaynatmak için büyük bir tencere
- Küçük tüp
- Kavanozlara doldurmak için orta boy bir cevze
- Üstten tutma yeri olan bir rende
Tarifi:
- Öncelikle kavanozlarınızı ve kapaklarını güzelce sabunlu su ile yıkayın ve kaynar suyun içinde 5 dk boyunca sterilize edin.
- Domatesleri kabuğunu soymadan rendeleyin.
- Eğer robottan geçirecekseniz domateslerin altına keskin bir bıçak ile yüzeysel bir artı çizin, derin bir tencerede su kaynatın ve domatesleri içine atın, 2-3 dk bekletin ve hemen buzlu suyun içine alın, kabukları kendiliğinden soyulacaktır. Bekleme süresi domatesin olgunluğuna ve cinsine göre değişebilir 3 dk sonra birini buzlu suya çıkarıp kabuğun soyulup soyulmadığına bakabilirsiniz.
- Rendelenen domatesleri kaynatma tenceresine alın ve kaynayıncaya kadar ara ara karıştırın.
- Kaynadıktan sonra sızma zeytin yağını ve kaya tuzunu ilave edin ( 15 kg için 1 su bardağı yağ, 2 çorba kaşığı kaya tuzu kullandım)
- 6-7 dk daha kaynatın ve bu sırada kavanozlarınızı, kağıt havlunuzu, kavanozu tutmak için nemli bir bez havuluyu ve kapağı güçlüce sıkacak birini yanınızda hazır bulundurun.
- Domates püresi kaynamaya devam ederken cezve yardımı ile kavanozu boğazına kadar domates püresi ile doldurun, kavanozun ağzını peçete ile güzelce temizleyin, kapağını sıkıca kapatın, hemen ters çevirin ve 1 gece boyunca bekleyecekleri yere götürmek için bir tepsiye dizin, çok fazla hareket ettirmemelisiniz ve karanlık bir yerde dinlendirmelisiniz.
Eğer yanınızda size yardım edecek biri varsa bir kişi tencereden kavanoza koyup, diğer kişi de kapak kapatma ve ters çevirme işlemini yapabilir, bu işlemin epey hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor.
- Bir gece dinlendirdiğiniz konserveleri ertesi gün düz çevirebilirsiniz, eğer içlerinde açılanlar varsa ki anlattığım şekilde yaparsanız açılmazlar, onları tekrar kaynatıp aynı şekilde yeni bir kapak ile kavanoza koyabilirsiniz.