Zaman zaman evde yaptığım ama müptelası olmadığım bir içecektir kendisi, hazır ürünler aşırı şeker ihtiva eder ama tatları nefistir. Bu ara tv’de sürekli dönüp duran reklamlar sayesinde tekrar bir dönüş yaşadık buzlu çaya, gerçekten serinletiyor bu bir gerçek ama ben istediğim tadı bir türlü yakalayamıyorum. Evet Liptonun buzlu çayı gerçekten leziz, şeker ayarı da fena değil ama beni rahatsız eden bir kokusu var :/ Çaykur’un yeni çıkardığı ve sanırım piyasayı hareketlendirdiği buzlu çayı da, ımmm nasıl desem çok yavan, sanki çay aromalı şerbet gibi geldi bana, diğerini henüz denemedim, aslında uzun zamandır buzlu çaya olan istediğimi de kaybetmiştim. Taaaa ki Ramazan gelinceye kadar… Ramazan da çay içmeden olur mu hiç ? ama sıcak çay içmek biraz cesaret işi, hem de yemekten sonra :O hamam etkisi yaratıyor insanda resmen…
Bir de marketlerde çocukların ve gençlerin elinde çok sık görür oldum buzlu çayı, özellikle Didi’yi (oğlum bile öğrenmiş cici diyor :) Eee hal böyleyken evde yapabileceğiniz sağlıklı ve damak tadınıza göre çeşitlendirip, tatlandırabileceğiniz tarifler vermeden olmaz değil mi…
Buzlu çayın farklı bir yapımı da mevcut ki çay demlenirken içine karbonat atılıyor, ben bunu hiç denemedim ama bu akşam deneyeceğim, bu şekilde yapanlar tadın daha başarılı olduğu konusunda ısrarlılar.
Bir de şeker mevsusu var ki değinmeden geçmeyeyim. Şekeri önceden şurup olarak hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz, bu tatlandırma işini daha başarılı yapar, çünkü istediğiniz kadar ilave edebilirsiniz. Şekeri doğrudan çaya ancak çayı demlerken sıcak su ile ilave ederseniz kolayça eritebilirsiniz, soğukken ilave etmek çayı içerken şekeri yemenize sebep olabilir ki bu pek hoş olmuyor. Ya da kıtlama şeker kullanabilirsiniz. Şaka, şaka … :P İyileştim de şaka bile yapıyorum, çok şükür :)
Not: İlk denemeden sonra çayı demleme sürenizi, kullandığınız çay poşetinin adetini, şeker miktarını kendi zevkinize göre ayarlarsanız şahane olur…
Bu tarifi bir yöntem olarak kabul edin.
Malzemeler:
Şeker şurubu için :
( Ben doğal bir bal ile tatlandırmanızı şiddetle öneriyorum)
- 1 su bardağı + 5 çorba kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı + 4 çorba kaşığı su
Tarifi:
Şekeri ve suyu bir sos tenceresine alın ve kaynatın, oda ısısında soğumaya bırakın.
Çay için :
- 4 su bardağıkaynar su
- 4 tane istediğiniz türden bir çay poşeti ( bergamutlu, siyah çay, vs.)
Tarifi:
Kaynar suyu bir demliğe koyun ve üzerine poşetleri ekleyerek tercihen 5-8 dk arası demlenmeye bırakın ve sonra çay poşetlerini çıkarın. Oda ısısında soğumaya bırakın.
Şeftali püresi için:
İşin bu kısmı damak tadınıza kalmış, 2-3 tane kullanabilirsiniz, ya da daha fazla. Hatta şeftalileri püre haline getirip biraz limon suyu ile karıştırıp buz kalıplarında dondurarak hem pratiklik yapmış, hem de şeftali oranını damak tadınıza göre ayarlamış olursunuz.
İçine 3-4 dilim zencefil de fena halde yakışıyor.
- 2-3-4-5 :) tane şeftali
- 5-6 damla taze limon suyu
Tarifi:
Şeftalileri soyun ve çekirdeklerini çıkarıp rondoda püre haline getirin. Çok ince bir süzgeçten geçirip çaya karıştırmak için bir kenara ayırın. İsterseniz direk katı meyve sıkacağı da kullanabilirsiniz, ben posasını ayırmak yerine ufaltarak çayın içinde kullanmayı seviyorum.
Birleştirme :
Şeftali püresini ve demlenmiş ve çayı karıştırın, oda ısısına gelmiş olacaktır, o zaman buzdolabına alıp bekletebilir ve 2 saat sonra gönül rahatlığı ile tatlandırıp, içibe buz küpleri atıp ama mutlaka nane ve şeftali dilimleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Çayı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ama tadı biraz değişecektir, bal ve şeftalili buz ilavesi ile işi kotarabilirsiniz.
Meyveli buzları deneyin, pişman olmayacaksınız, karpuzla bile yapılabilir.
Son olarak daha yoğun bir tat isterseniz çayın demleme süresini artırabilirsiniz veya daha fazla çay poşeti ekleyebilirsiniz.
Sıcak yaz ayları için çok güzel bir tarif olmuş.