Konya Mutfağından SIKMA Tarifi

Sıkma Konya mutfağının demirbaşlarından biridir, belkide en önemlisi…

Konya’nın dışında Antalya, Adana, Mersin gibi Akdeniz mutfaklarında da sıkma ismiyle yeri var sanırım. Kayserililer için mantı ne ise Konyalılar için de sıkma o demek.
sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-1
En lezzetlisi çökelek ile yapılanıdır ama damak tadına göre harç malzemesi değişebilir.
Yapılırken genelde bütün aile toplanmış olur, hep birlikte yapılır, yapıldığı an tüketilir ama yapanlar genelde aç kalır ve en sonunda isyan edip olası mide yanmalarını sineye çekerek, yaptıklarını sıcak sıcak yemekte bulurlar çareyi. Yapımı oldukça kolay, tadını bilmeyenlere denemelerini kesinlikle tavsiye ediyorum, tadını bilipde yapmayı göze alamayanlar, korkmadan yapabilmeniz için tarifi oldukça resimli bir şekilde anlatmaya çalıştım.

Malzemeler:

(Hamuru için)

  1. 2 Kg un
  2. 4 Su bardağı ılık su
  3. Yarım paket yaş maya
  4. 1 Çorba kaşığı tuz

(İçi için)

  1. 6 Adet orta boy patates
  2. 1 Adet büyük boy soğan
  3. 3 Yemek kaşığı sıvı Yağ
  4. 2 Çorba kaşığı salça
  5. 1 Kalıp beyaz peynir (peynir sevmiyorsanız patates miktarını arttırabilirsiniz)
  6. 1 Demet maydanoz

Konya Mutfağından SIKMA Tarifi:

  1. Öncelikle mayayı bir miktar ılık su ile ıslatıp mayalanması için bekleyin.
  2. Un’u eleyerek hamuru yoğuracağınız geniş kaba alın, 2 kilo undan yaklaşık 1 buçuk, 2 bardak kadar yoğururken kullanmak üzere ayırın, un’un ortasını havuz gibi açın, mayayı ve tuzu ortaya dökerek karıştırın, suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-2 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-3
  3. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun, yoğururken yanınızda bir kap ılık su bulundurun, gerekirse yoğuruken elinizi suya batırıp hamurun kıvam almasına yardımcı olabilirsiniz.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-4
  4. İç harcını hazırlarken hamuru dinlendirebilirsiniz.
  5. Haşlandıktan sonra soyduğunuz patatesleri çatal yardımıyla ezin. Soğanları sıvı yağda iyice kavurun ve salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin, salça ve soğan kavrulunca ezdiğiniz patatesleri ekleyin ve bir süre daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-5-ici sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-6-ici-2 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-7-ici-3
  6. Malzemeler iyice birbirine karışıp, patatesler de kavrulunca ocaktan alın, ince ince doğradığınız maydanozları ekleyerek karıştırın.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-8-ici-4
  7. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın, avucunuzla yuvarlayarak beze haline getirin, yapışmamaları için unlu tezgahın üzerinde bekletin.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-9 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-10
  8. Bezeleri un kullanarak tavanızın büyüklüğünde açın, illa yuvarlak bir biçim elde etmeniz gerekmiyor, çoğunlukla hamur açmayı bilmeyenler için bu sorun olabilir ama dert etmeyin.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-11 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-12
  9. Açtığınız yufkanın fazla unun silkeleyin ve önceden ısıtılmış teflon tavada yağsız olarak iki yüzünü de yakmadan pişirin.
    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-13
  10. Pişen hamurlar sıcakken bir yüzüne tereyağı veya margarin sürün, içine hazırladığınız harcı resimde gösterildiği gibi yayın, yerken yağın akmaması ve harcın dökülmemesi için bir tarafını katlayarak sarın ve soğumasına fırsat vermeden sıcakken yiyin.

    sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-14 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-15 sikma-gozleme-tarifi-konya-usulu-16

  11. Çay, ayran veya kola ile servis yapabilirsiniz, kesinlikle yanında başka bir yiyecek servis yapmayın zira kesinlikle yenmeyecektir :)

“Konya Mutfağından SIKMA Tarifi” üzerine 29 yorum

  1. Teyzoş valla helal olsun güzel olmuş site
    Bu arada efsaneyi koymuşsun canım çekti valla annemi bi gazlayım da
    yaptıralım

    Yanıtla
  2. Hoşgeldin canım :)
    Bir baba adayı olarak sende aşerme hakkını kullanabilirsin, bence bu iyi bir gaza getirme yöntemi olabilir, sıcaklar iyice bastırmadan bu hakkını kullan bence…

    Yanıtla
  3. Haloş ya canım çok istedi şimdi napıcam ben :D babaneme söylemek lazım bi çözüm bulsun hemen.Ben sana sorarım hepsinden yapıcaksın bana tamam mııııı ;)Bu arada osman abi aşerme durumu olunca banada bi alo de yemege yardım ederim hani yiyemez falan tamamen duygusal yani :)

    Yanıtla
  4. oyyyyyy sıkmamı dedi biri
    elllerine sağlık nefisss ama ben bol tereyağlı severim şöyle akacak alttan okadar yani
    evim de yapıyorum ama ocakta yapılan bi ayrı lezzetli
    haftaya annemlere gideceğim hemen yapmam lazım
    buyrun birlikte yapıp yiyelim

    Yanıtla
  5. ben ermenekliyim ve sıkma en sevdiğimiz hamurişlerinin basında gelir
    resimde o kadar şahaneki kendimi yöremde hissettim
    teşekkür ediyorum size

    Yanıtla
  6. arkadaşlar biz sıkmacıyız buyurun beklerim sizleri yerimiz yenice/adana yolu üzeri ayrıca ayranımız da meşhurdur HAS AYRAN SIKMA TESİSLERİ :)))reklamımı da yaptım hani

    Yanıtla
  7. Konyalı arkadaşlar bende has bir Konya’lıyım memleketimide çok seviyorum biraz önce urfa’nın yemeklerine baktım aklıma geldi kendi yemek kültürümüze bakmak istedim karşıma sadece sıkma çıktı bende çok seviyorum birde tezekle bişerse ))))) dahada güzel oluyor tabiki içindede deri peyniri olursa yenirmi yenir afiyet olsun

    Yanıtla
  8. arkadaşlar sıkma konyanın değildir adananındır. lütfen doğru araştırıp yazın. birçok konyalı arkadaşım var onlar bilmezler mesela sıkmayı. mersinliler bile bilmezler adanaya has bi yemektir ayrıca patateslisinden ziyadepenirlisi daha çok olur…

    Yanıtla
    • Merhaba Selin, sıkmayı bilmeyen Konyalı arkadaşların olabilir, ben de Konyanın bazı yemeklerini bilmiyorum ama sıkma Konyada bilinen ve yapılan bir hamurişidir.

      Yanıtla
    • selincim..
      sıkma çocukluğumdan beri bildiğim ve tüm halkın bildiği sevdiği bir tattır Mersin de..
      lütfen gerçekten çok dikkatli araştırılsın..
      Adana Mersin ile çok yakın bir yemek kültürüne hakimdir ..
      Ama Mersin de yaşayan toroslara ait yörüklerin baş yemegidir sıkma ..
      haksızlık yapmayınız ..
      hayırlı akşamlar ..

      Yanıtla
    • Sıkma yörük yemeğidir. Ben Kayı boyunun cırıklı aşiretinin fettahlı ailesinden gelen bir yörüğüm. Osmaniye Adana ve Mersin de aynı kökenden gelen akrabalarımız var. Ancak biz Konya’da yaşıyoruz. Atalarım Konya’ya yerleşmiş. Doğal olarak kültürümüzü de buraya getirdik. Dolayısı ile atalarımın sıkmasını Adana tek başına sahiplenmez. Olsa da yesek.

      Yanıtla
    • Bence sizde bir araştırın sıkma törük yemek kültürüdür. Mersinlilerde, konyalılarda çok iyi bilir. Sizin arkadaşlarınız kültürlerinden uzak kalmışlar o kadar

      Yanıtla
  9. sıkmayı cok guzel tarif etmişsiniz tşk ederım bunun üstune balıksir höşmerim tatlısıda afıyetle gıder

    Yanıtla
  10. valla canım çekti şimdi mikrodalga da 2 tn patates pişiriyorum.sıkmanın hamurunu dinlendiriorum kısmetse birazdan yapacam

    Yanıtla
  11. elinize saglik cok lezzetli görünüyor.Bende simdi kalkip sikma yapip esime sürpriz yapicam.Maalesef herzaman yapamiyorum….ama sikmayi cok severiz…cok tesekkürler :-)

    Yanıtla
  12. evet kayınvalidemin en meşhur hamur işi bayılıyorum sıkmaya hele birde haşhaşlı böreği oda bir harika

    Yanıtla
  13. tabi ki konya mutfağına aittir sıkma…
    üstelik bir konyalı olarak çok beğendim sıkma tarifinizi ancak bu kadar güzel anlatılırdı tek kelimeyle muhteşem…

    Yanıtla
  14. muhteşem anlatım hamurumu yoğurdum peynirim de hazır yapacağım birazdan çok ayrıntılı ve resimli anlatım için teşekkürler

    Yanıtla
  15. Cnm çekti ya.gece oldu ama yarın yapıcam inş.eski bekar günlerim geldi aklıma.tüm aile toplanırdık.şimdi ana baba toprak😪 kardeşler yalan oldu😒

    Yanıtla

Yorum yapın