Bizim için kışın ev favori tatlıları meyveli tatlılardır, özellikle de bal kabağı ve ayva tatlısı.
Kabak tatlısı pişirmesi kolay bir tatlı, burada önemli olan nokta iyi bir kabak seçmek, ben özellikle içi koyu renkli olanları alıyorum, içi sarı olanların pek tadı olmuyor. Ayrıca kesinlikle soyulmuş ve doğranmış olarak almayı tercih ediyorum, zira bugüne kadar elimi kesmeden kabak soymayı ve doğramayı başaramadım. Bu tarif ile kabak, “ben kabak yemem” diyenlerin bile ikinci porsiyonu istediği inanılmaz bir lezzete dönüşüyor, bu tadın özellikle pekmezden geldiğini söylemeden geçmeyelim.
Malzemeler:
Malzemeler için miktar yazmadım çünkü bu tatlıyı hep göz kararı yapıyorum, genellikle her kabağın tatlılık oranı farklı oluyor ve farklı oranda su bırakıyor, bu sebeple tüketebileceğiniz oranda kabak alın ve diğer malzemeleri damak tadınıza göre ekleyin.
- Bal kabağı
- Toz şeker
- Pekmez
- Dövülmüş ceviz
- 1 Paket pötibör bisküvi (veya piknik bisküvi)
- Kaymak veya krem şanti
Tarifi:
- Eğer resimdeki tarifi hazırlamak istiyorsanız kabakları küçük küçük doğrayabilirsiniz.
- Geleneksel kabak tatlısı hazırlamak istiyorsanız servis yaparken dağılmaması açısından biraz büyük doğramanızı öneririm.
- Kabakları yıkayın ve üzerine çok az miktarda yani sadece sulanmasını sağlayacak kadar şeker serpip bir gece ağzı kapalı olarak bekletin.
- Sulanan kabakların üzerine kaşık yardımıyla yine çok az miktarda pekmez gezdirip orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.(Pekmezi damak tadınıza göre koymalısınız, ben biraz piştikten sonra tadına bakıp gerekirse ilave ediyorum ama pişerken değilde piştikten sonra püre yaparken de ekleyebilirsiniz daha garanti olur)
- Geleneksel kabak tatlısı için ise 10 dakika kadar şerbeti kıvam alıncaya kadar orta ateşte pişirip, fırın kabına alın, şerbetini üzerine gezdirin ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğuyunca ceviz ile süsleyerek servis yapın.
- Kaymaklı kabak tatlısına devam edelim; pişen kabakları çatal yardımıyla püre haline getirin.
- Tadına bakın ve gerekirse pekmez ekleyin.
- Bisküvileri elinizle ufalayın ve kabak tatlısının kıvamını koyulaştıracak kadar göz kararı olarak içine ekleyin.
- Cevizleri bıçak yardımıyla veya bir torbanın içine koyup sert bir cisim ile vurarak ufalayın ve karışıma ilave edin.
- Malzemenizi alacak kadar bir kabı su ile ıslatın ve malzemeyi içine döşeyin, buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
- Üzerini kaymak veya krem şanti ile süsleyerek servis yapın.
tarif cok guzel gorunuyor ben misafirlerime yapicam iftara yani ama oruclu oruclu tadini tutturabilecekmiyim bakalim.tarif icin cok tesekkurler
Merhaba Eda, bu benim favori tatlımdır, umarım sen ve misafirlerin de beğenirsiniz. Ayrıca bir gün önceden de yapabilirsin. Sevgiler
Soyulmuş kabakları bir gece kireç kaymağı suyunda bekleterek ardından yıkayıp fırınladıktan sonra şerbetini (ilavetn ceviz ve kaymak ilavesi ile) katarak yapmayı denedinizmi.. tatlıyı yerken kabakların gevrek bir sertlikte olduğunu göreceksiniz..tavsiye ederim..sonucunu bildirirseniz sevinirim…
Merhaba Levent bey, verdiğiniz tarif kabak tatlısının asıl yapılış şeklidir zaten, hala bazı restoranlarda yapılmaya devam ediyor ve ben de tadına bayılıyorum, fakat denemeye pek cesaret edemedim, siz bu şekilde pişirmeyi denediniz mi?
Merhaba Nilüfer hn.
Belirttiğim öneriyi, asıl kabak tatlısının tarifi olduğunu iletiyorsunuz ancak hiçbir yayında, kireç kaymağı suyunda bekletileceğine ilişkin bir öneriye rastlamadım. Ancak, çerkez bir ahbabımın ikramı olarak yedim ve gerçekten çok nefisti.. ve bugünlerde (kabakların en lezzetli ve taze olduğu bir dönemdeyiz) aynısını yapmaya karar verdim.. selamlr..
Sanırım yeni nesil benim gibi kireci nasıl kullanacağını bilmiyor yada cesaret edemiyor. Anadolu’ ya, özellikle de Hatay’a özgü bir pişirme yöntemidir kireç kaymağında bekletmek, bu yöntemle kabak reçeli de yapılır. Sanırım şuan sadece çok miktarda pişirileceği zaman tercih ediliyor, daha önce de belirttiğim gibi eski ve yöresel yemekler pişiren restoranların menülerinde hala bulunuyor. Siz kireçte bekletme ve pişirme sürecini fotoğraflar ve benimle paylaşırsanız site de yayınlayabiliriz.
kireç suyu derken şu bildiğimiz evleri sıvamakta kullandığımız kireç mi acaba.bu kireç suyunu nasıl elde edebiliriz tam olarak anlatabilirmisiniz?
Merhaba Aysun, evet bildiğimiz toz kireç veya sönmemiş taş kireci denilen kireç su ile karıştırılıp bir gece kadar bekletilerek, kirecin kabın dibine çökmesi sağlanıyor ve üzerinde kalan su (buna kireç kaymağı da deniliyor)reçellerde veya kabak tatlısında meyvelerin formu bozulmasın ve eriyip kaybolmasınlar diye kullanılıyor. Ama bu şekilde kullanmanın herhangi bir püf noktası olup olmadığını bilemediğim için ben hiç denemedim.
Sn.Aysun hn.ve Nilüfer hn.
Evet belirttiğiniz gibi kireç kaymağı suyu. Bunun için illa nalburlarda satılan sönmemiş kireç almak gerekmiyor, bunun yerine yine çok ucuz bir fiyata koca bir kapalı paket içinde söndürülmüş kireçten yapışmış kireç kayamağı satıyorlar. Küçük bir parça yeter miktarda alınıp uzunca bir kap içinde suyla karıştırılıp, beklemeye alınıp kireç kaymağının dibe çökmesi sonrası üste toplanan su kullanılabilinir.. kolay gelsin..
Sn.Nilüfer hn.
Kendi belirttiğim öneriyi uyguladım, yarım kilo kireç kaymağını içme suyu ile çalkalayıp dinlendirdim, bir süre dinlendikten sonra üste toplanan suyu dibe çökmüş kireç kaymağını bulandırmadan ayrı bir kaba alıp, tatlı yapılmak üzere hazırlanmış kabak (göz kakarı 1-1,5 kilo soyulmu)dilimlerini örtecek kadar doldurup bir gece beklettim sonra da yıkayıp normal kabak tatlısı yapılmak üzere (yoğun şekerli suyla) fırınladım.. sonuç gerçekten nefis oldu.. yumşayıp kendini salmamış kabak dilimleri arzuladığımız gevreklikte idi
burdan bakarak yaptım ve parmaklarım
yok oldu çünkü o kadar güzel olmuştu ben parmaklarımı yedim