Çorba seçimlerim anne olduktan sonra bebeğime göre değişmeye başladı artık, daha önce evde yapmadığım bu çorbayı da oğlum ek gıdaya geçtikten sonra yapmaya başladım. Kolay bir çorba ve gerçekten çok lezzetli, şoklanmamış balık ile yapmanızı tavsiye ederim. Bebeklere ek gıdaya geçtikten sonra rahatlıkla verilebilir.
Balık
Fırında Sarıkanat Balığı
Palamuttan sonra gerçekten eti olan bir balık da sarıkanat, pişirmenize değiyor yani, hem doyuruyor, hem de lezzetli. Bütün bir kılçığı var ama bunu çıkardıktan sonra çok minik ip gibi birkaç kılçık daha çıkıyor yani büyükler için yemesi kolay ama çocuklar için kendiniz titizlikle ayıklamalısınız. Sarıkanat lüferin bir boy küçüğü ve tadı lüfere çok yakın, bu mevsim tadı en iyi olduğu zaman, ilkbahara doğru yağı azaldığı için fırına pek uygun olmuyor ama bu zamanlarda alırsanız fırında pişirebilirsiniz. Balığı sürekli aynı yerden alma taraftarıyım, böylece hangi balığın zamanı olduğu, balığın yeterince yağlı olup olmadığı konusunda sizi uyarıp, nasıl pişirmeniz gerektiği ile ilgili tavsiyeler verebilirler. Yapımı oldukça kolay, çok zahmetsiz, dondurucunuz da bulunması sizin için büyük kolaylık olur.
Fırında balık (Levrek, Lüfer ya da Palamut)
Aslında lüferden pek hoşlanmıyorum, çok fazla kılçığı var, yerken çok yoruyor ve kesinlikle doyurucu değil. Bu tarifi her balığa uygulanabilecek bir tarif olarak görebilirsiniz, oldukça kolay, kesinlikle zahmetsiz ve nefis oluyor. Palamut, levrek veya çipura ile hatta ve hatta kılçıkları tamamen alınmış bir hamsi ile de deneyebilirsiniz. Ben eklemeyi unutmuşum ama çok çok ince kesilmiş patatesler de ekleyebilirsiniz, patates balığa çok yakışıyor. Soğanlar karamelize olup bambaşka bir tada bürünüyorlar, çiğ soğan tadından ve kokusundan eser kalmıyor, onun için fazla kullanmanızı öneriyorum. Limonlara gelince, kabuklarını biraz rendeleyip balıkların terbiyesinde kullanabilirsiniz, limonları kabuksuz olarak dilimlerseniz pişerken balıklara acılıklarını bırakmalarını engellemiş olursunuz, benim limonlarımın kabukları çok ince olduğu için ben rendelemedim ama balıkların içine ayrıca biraz limon kabuğu rendesi ilave ettim.
Havaların soğuduğu bu günlerde balılar çok daha lezzetli olmaya başlayacaklar, şu an fiyatları da geçen aylara göre oldukça uygun, kesinlikle bu fırsatı kaçırmamanızı öneriyorum…
Fırında Limonlu Mercan
Ekim ayı denizlerin canlanmaya başladığı ve sıcak Marmara’dan kaçan balıkların, nihayet denizin de soğumaya başlamasıyla döngülerini tamamlayıp, geri dönmeye başladıkları aydır. Bu tezgahlara da müthiş bir çeşitlilik getirir, şu an her balığı taze olarak balık tezgahlarında bulabilirsiniz. kısaca bahsetmek gerekirse hafif ve beyaz etli balıkları tercih ediyorsanız ; çipura, tekir, mercan, kefal, levrek, barbunya, mezgit ve kalkan tercih edebilirsiniz.
Diğer yandan hamsi, istavrit, palamut gibi balıkların etleri daha yağlı ve dolayısıyla ağırdır.
Hafif ve basit bir balık tarifiyle balık mevsimini değerlendirmeye devam edelim…
Cajun Usulü Kalamar
Kalamarı doğranmamış olarak, balıkçılardan ve büyük marketlerden taze olarak alabileceğiniz gibi, dondurulmuş kalamarları da kullanabilirsiniz ama şu sıralar kalamar zamanı taze olarak tüketmekte fayda var.
Henüz denemediyseniz, kesinlikle sizin için uygun gördüğünüz bir şekilde kalamarı denemelisiniz diyorum.
Bütün deniz ürünleri gibi kalamarın pişirilmesi de son derece basit, önemli olan taze malzeme kullanılması, terbiyenin doğru şekilde ve zamanında yapılması.
Karides Kokteyl
Karidesin Türk mutfağında pek yeri yok aslında ama bir süredir yavaş yavaş sofralarımıza girmeye başladı, özellikle başlangıçlarda kolayca hazırlanabilen salata ve kokteyli çok gözde. Ben de bir süredir marketlerde dondurulmuş olarak satılan karidesleri deneme niyetindeyim ve sonunda denedim. Sonuç olarak bu dondurulmuş karideslerin çok küçük olduklarını söyleyebilirim, daha çok sote ve salata yapmaya uygunlar, kokteyl için boyları uygun değil ve boylarına göre fiyatları oldukça fazla. Hatta yolunuz düşerse İkea’da bile daha uygun fiyata hem soyulmuş hem de soyulmamış olarak bulabilirsiniz. Karides kokteyl yapmak için soyulmamış karides almak daha uygun, haşladıktan sonra kabuklarını soyabilirsiniz ve özellikle kokteyl için kuyruğun son kısmındaki küçük kabuğu bırakmalısınız. Daha önce denemediyseniz soyulmuş olarak almanız daha iyi olur… Ben aslında karidesleri salata olarak yaptım ama sosunu denemek için salata sosuyla karıştırdığım karideslerin birazını da bu şekilde denedim, fazla vaktim olmadığı için görüntüsü ile yeterince uğraşamadım ama bir kokteyl bardağı kullanarak çok hoş bir görüntü oluşturabilirsiniz…
Mısır Unlu Hamsi Tava (Tereyağı ile)
Uzun bir aradan sonra işe başlamak benim site ile olan bağlantımı biraz aksattı maalesef, hatta bazen yorumları onaylamaya bile zaman bulamıyorum ve haliyle yemek yapmaya da… Bugün hamsinin bizim evde tüketilen tek şekli olan hamsi tavanın arşivimdeki resimlerine rastlayınca bu tarifi sitede yayınlamadığımı fark ettim. Eğer hamsiyi seviyorsanız, kesinlikle ama kesinlikle bir de böyle denemenizi … Devamını oku