Ekmek yapma makinesi ve Kepek ekmeği

ekmek-makinesinde-kepek-ekmegi-tarifi-1

Son dönemde ekmek ile ilgili çıkan haberlerden eminim siz de benim kadar etkilenmişsinizdir ; Koyu renk olması için boya veya kakao eklendiği, beyaz ekmeğin bembeyaz olması için ağartıcı maddeler eklendiği ve bunlar gibi daha bir sürü şey…
İnsan çocuk sahibi olmadan bu tip şeyleri pek önemsemiyor sanırım…
Ben yaklaşık 5 senedir evime marketten veya fırından beyaz ekmek almıyorum, aldığım çok nadirdir, genel olarak marketten paketli tam buğday, çavdar ve kepekli ekmeği dönüşümlü olarak kullanıyorum. Ama artık ona zarar verecek şeylerden olabildiğince korumam gereken minik bir insanım var ve ben onun için elimden geldiğince her şeyi evde yapmaya, onu paketlenmiş, hazır ürünlerden olabildiğince uzun süre korumaya çalışmak zorunda olduğumu hissediyorum. Paketlenmiş gıdalara olan korkumun başlangıç noktası Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ nın ( iç hastalıkları ve çocuk alerjisi uzmanı) paketlenmiş gıdaları tüketen çocuklarda alerjinin daha sık görüldüğüne dair uyarısı oldu. Ben de alerjinin korkunç pençelerine düşmüş bir insan olarak bebeğimi bu hastalığa kendi ellerimle yaklaştırdığımı fark etmek bazı kesin kararlar almamda çok etkili oldu. İlk adımı dışarıdan yoğurt ve ekmek alımını kesmek ile yaptım. Yoğurt ile ilgili daha sonra ayrıntılı bir yazı hazırlayacağım, şimdi kısaca ekmek makinesinden bahsedeyim.

Ekmek makinesini almadan önce onlarca forum okudum, yeni bir şey almadan önce mutlaka araştırma yapanlardanım, kullananların yorumları benim için çok önemli. Ekmek makinesi ile ilgili yorumların çoğunluğu “bir türlü tutturamadım” şeklinde idi, bu da benim gözümü fena halde korkuttu çünkü pek sabırlı bir insan değilimdir…
Marka konusuna karar verirken sorun belirten yorumların çok olduğu markaları eledim ve sonunda Fakir pane delüxe’ de karar kıldım. Ve kendimi bu kararımdan dolayı kutladım. İlk denememden itibaren “ki ölçüyü saptırıp yapmış olmama rağmen”  mükemmel kabaran, içi harika pişmiş sıcacık, mis kokulu ekmeklerim oldu.
İçinde ne olduğuna, hangi koşullarda yapıldığına emin olamadığım ekmekler yerine, sadece su, tuz, şeker ve undan yaptığım ekmeği bebeğime yedirmenin duygusunu size anlatmam mümkün değil ama her anne bunu yaşamalı kesinlikle. Veeee çocuğumun büyüdüğünde ekmek kokusunu duyup annesini, evini anımsayacağını bilmek de paha biçilmez…
Sadece hafta sonları  ekmek kokusu ile uyanmak için bile alınmalı ekmek makinesi, istediğiniz saate ayarlayıp kahvaltınızı sıcacık ekmeğinizin üzerine tereyağı sürerek yapmanın zevkini yaşamalısınız, tıpkı eskiden sobanın üzerinde kızarttığımız ekmekler gibi…
Ayrıca keki de mükemmel yapıyor, ıslak keki bile hatta, hiç bir çaba sarf etmeden browni kıvamında ve tadında kekiniz hazır oluyor, yapmanız gereken tek şey bütün malzemeleri yoğurma kabına koymak, ne çırpma, ne kalıp yağlama yapmıyorsunuz, sizce de çok pratik değil mi ?

Malzemeler:

  1. 2 cup kepekli un ( ben unlarımı söke marka kullanıyorum)
  2. 2 cup beyaz un
  3. 350 ml ılık su
  4. 2 çay kaşığı tuz
  5. 1 silme tatlı kaşığı esmer şeker
  6. 3 çorba kaşığı zeytin yağı
  7. 1 çay kaşığı instant maya (dr. oetker)
  8. 3 çorba kaşığı ruşeym (ben ekstra malzeme olarak ekliyorum)

 

Tarifi:

  1. Sıvı malzemelerin ılık olması gerekiyor, ılık malzemeleri yoğurma kabına koyun.
  2. Unları ayrı bir kapta eleyin ve karıştırın, sonra sıvı malzemelerin üzerine yoğurma kabına ekleyin.
  3. Unun üzerine minik bir yuva açın ve mayayı koyun.
  4. Tuzu ekleyin.
  5. Şekeri ekleyin.
  6. Doğru programı seçin ve makinenizi çalıştırın :)
  7. Malzeme ekleme sinyali gelince içine koymak istediğiniz malzemeleri koyun, ben her ekmeğe ruşeym koyuyorum, ceviz, zeytin kuru domates aklınıza ne geliyorsa ekleyebilirsiniz ama mayalanmayı etkilemeyeceğinden emin olun.

    ekmek-makinesinde-kepek-ekmegi-tarifi-3
    ekmek-makinesinde-kepek-ekmegi-tarifi-2

Not: Ekmek makinesinin düzgün sonuç vermesi bulunduğu ortamın nemi ile de alakalı bir durum denemelerinizi buna göre şekillendirmenizi öneririm.

“Ekmek yapma makinesi ve Kepek ekmeği” üzerine 15 yorum

  1. bugun ekmek yapma makinem geldi anlamadıgım nokta hep süt tozu koyun diyor oldugum yerde pek yok olsada pahalı hem süt varken süt tozu kullanmak pek mantıklı gelmiyor yeni tarifler eklicem demişssiniz eklerseniz cok memnun olurum şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba, yorumunuz spam olarak düşmüş o sebeple yeni gördüm. Süt tozu hamurişlerinin daha iyi kabarmasını sağlıyor onun için genelde ekmek tariflerinde yazar ve hatta yoğurt yapımın da bile kıvam için kullanılır ama zaten evde katkısız ekmek yapmak için makine alıyoruz… Ben genelde göz kararı koyuyorum unu ve gerekirse su ekliyorum, çünkü her seferinde farklı bir un çeşidi kullanıyorum ve hepsi farklı miktarda su alıyor, bunu deneyerek bulacaksınız emin olun. Tam olarak ne tür ekmek tarifleri istediğinizi yazarsanız yardımcı olmaya çalışayım, sevgiler…

      Yanıtla
  2. Merhaba nilüfer hanım benim de pane deluxem geldi öncelikle makinemi ilk ne yapmamı önerirsiniz yani nasıl kullanmalıyım birde içinden ölçü kabı ile birlikte kücük gri bayrak gibi dikdörtgen şekilde yogurma kabının ortasına tam oturan bir parca cıktı o her zaman orda durmalı mı yogurma kabının ortasında yani?teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba, öncelikle iyi günlerde kullanın. Yoğurma aparatını malzemeleri eklemeden önce yerine takmanız gerekiyor, ekmek piştikten sonra çengel ile çekerek çıkarabilirsiniz, çengel de kutunun içinden çıkıyor. Tarif kitapçığındaki tarifleri deneyebilirsiniz, yada bir hazır un karışımı alabilirsiniz. Ekmek ve kek tarifi isteyen bir çok mail adlım ama bir türlü fırsat bulamıyorum. Bugün mutlaka bir kaç tane ekleyeceğim siteye.

      Yanıtla
      • Peki Nilüfer hanım internette ilk çalıştırmadan önce boş çalıştırın plastik kokusu gitsin falan gibi şeyler yapıyor siz pane deluxe için bu gibi şeyler yaptınız mı sizce yapmalı mıyım yapmadan hemen tarifiniz ile ekmek yapsam sorun olur mu?

        Yanıtla
        • ilk kullanımdan önce yapmanız gerekenler kullanma kılavuzunda yazıyordur mutlaka, sanırım önce zeytinyağı ile yağlayıp boş olarak pişirme ayarında çalıştırmanız gerekiyor.

          Yanıtla
  3. Merhaba, kek tarifinizi çok merak ediyorum ancak sitenizde göremedim. Bende de Fakir Deluxe Pane var, kek programı yok ama önce hamur programında yoğurdum, sonra pişirme programını başlattım. Bugüne kadar 1 kez denedim, miktarları az tutmama rağmen tamamen hamur oldu. İnternetteki tariflerin bazılarında tüm malzemeleri baştan koymuşlar, makina hem yoğurmuş hem pişirmiş; bazı tariflerde ise hamuru kendileri hazırlamışlar, makina sadece pişirmiş. Siz nasıl ve hangi programda yaptınız?

    Yanıtla
  4. Merhaba elinize sağlık çok güzel görünüyor benim öğrenmek istediğim kap ölçeği kaç bardağa tekamül ediyor

    Yanıtla
  5. Fakir pane ekmek makinesinde kepekli ekmek yapmak için 3. Menüyü seçiyorum ama yoğurma başlamıyor neyi yanlış yapıyorum

    Yanıtla

Yorum yapın